ZÁZRAK JMÉNEM CHIA

Už není nejspíš nikdo, kdo by neznal semínka chia a jejich blahodárné účinky na lidský organismus. 

Co je chia a co obsahují?

Chia jsou drobná semínka šalvěje hispánské, která pochází ze Střední Ameriky. Jsou známé vysokým obsahem vlákniny, bílkovin a nenasycených mastných kyselin omega 3 (omega 3 jsou pro naše tělo silnými antioxidanty, mají protizánětlivý účinek, zlepšují paměť, mají blahodárný vliv na srdce, cévy a imunitu, snižují cholesterol, atd.). Semínka mají také vysoký obsah vápníku (100g semínek chia obsahuje asi 1,2g), železa, manganu, fosforu, a zinku. Z vitamínů pak především vitamíny skupiny B, A, C a E. Jeden gram chai obsahuje 0,3g tuku ve formě omega-3 mastných kyselin, 0,18 miligramu sodíku, 0,4 g vlákniny, 0,14 g bílkovin. Chia mají ohromné hydrofilní vlastnosti. Dokáží navázat tolik vody, že zvětší svůj objem až 12x. Díky nim je tělo zevnitř skvěle hydratováno.

Pro koho se hodí?

Chia je vhodné pro těhotné a kojící ženy, děti, sportovce (jsou dlouhotrvajícím zdrojem energie), při dietách (vysoký obsah vlákniny způsobí, že se váš žaludek bude cítit plnější a vám se dostaví pocit sytosti) a pro všechny, kdo jsou fanoušky zdravého životního stylu. 

Dávkování a jak užívat

Dostatečné množství všech důležitých látek zajistí již 2 lžíce chia semínek denně, budete-li semínek chia jíst víc, než 2 lžíce, určitě tím nic nezkazíte. 

Konzumovat je můžete ve formě gelu, který se vytvoří po zalití vodou. Tento gel můžete naředit ovocnými šťávami nebo přimíchat do různých jídel. Semínka se dají použít i suché.

Já si je přimíchávám každé ráno do cereálií a do smoothie ke svačině. Dají se ale přisypat například do různých těst, omáček, polévek, nápojů, kaší, atd.